Kohvikuöö on Viljandi linna kogukonnasündmus, mis avab külalistele Viljandi parimad köögid, külalislahkuse ja põnevad avastamata koduõued, kuuribaarid, plangukohvikud ja aknaputkad.

Tänavune Kohvikuöö toimub 8. juunil Paala järve ümbruses.

Öökohvikud on avatud 8.06 ajavahemikus 18.00–00.00.

Kohvikuöö infovoldikud koos kaardi ja informatsiooniga on saadaval  Kohvikuöö ajal avatud kohvikutes ning Kohvikuöö keskplatsil Paala järve alal, mis asub Paala järve rannas.

Soovitame kõikidel liikuda Kohvikuööle võimaluse korral jalgsi ja ratastega ning jätta autod linnas olevatesse parklatesse või koju.

Jälgi Kohvikuöö tegemisi:
Instagramis instagram.com/kohvikuoo/ 
Kohvikuöö Facebooki sündmuse lehel Kohvikuöö 2024

 

8.06 KOHVIKUÖÖ PROGRAMM

14:00 Loov Viljandi Paalalinna tuur Madis Tuuderiga. Algus Paala järve alalt. Osalemine prii
18:00-23:00 Esinevad TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia ja Viljandi Muusikakooli muusikud Paala järve alal.
18:15 Mimi Melin ja Pihla Põld
19:00 Rongkäigu saabumine ja Kohvikuöö 2024 avamine Paala järve alal
19:15 Dualis
20:00 Lämmi Üü
20:50 TÜ VKA rütmi- ja pärimusmuusika osakonna naiskvartett
21:30 DJ Melomaanika

KOHVIKUÖÖ piirkond:
Valuoja pst, Heina tn, Vikerkaare tn, Kauge tn, Suur-Kaare tn, Kesk-Kaare tn, Põhja pst, Tare tn, Kolde tn, Tammela tn, Ida tn

8.06 12-00.00 tuleb selles piirkonnas arvestada liikluspiirangutega.

16.00 – 00.00 on Valuoja pst liikluseks suletud.

Muudatus bussiliikluses!
Ajavahemikus 18.00 – 00.00 on Valuoja pst liikuvate busside liikumine suunatud Põhja puiesteele. Ajutised bussipeatused asuvad Põhja puiesteel.

Parkimine on külalistele Kohvikuöö ajal ülal nimetatud tänavatel keelatud.

Palume olla tähelepanelikud ja mõistvad.

Soovitame liikuda Paalalinna Kohvikuööle võimaluse korral jalgsi ja jalgratastega ning jätta autod linnas olevatesse parklatesse või koju.

Viljandi Hansapäevade meeskond tänab mõistva suhtumise eest.

Teretulemast Viljandi Hansapäevadele ja Kohvikuööle!

KOHVIKUÖÖ 2024 KOHVIKUD

Vaata kohvikute asukohti kaardil, klõpsa SIIN

TÄHELEPANU!
Kohvikuööl kasutatakse korduvkasutatavaid nõusid ja Ringo pakendiringlust – tule oma nõudega või tutvu nõude kasutustingimustega kohvikute juures.

1. VIETNÄMM
Asukoht: Künni 3

Künni tänava rõõmsast elumajast saab üheks õhtuks maailma maitseid tulvil koht, millele kahest maailmarändurist ning ühest viljandlasest koosnev seltskond särtsu, särina ja maitserännakutega eriliselt üleilmse hõngu annavad.
Õuele laotub ka kunstinäitus “Vapist välja” ning vanakraamirutg “Kapist välja”.
Tänavu teeme tutvustamise eriti hõrguks, sest iga kohaga jagame ühte retsepti Paalalinnast, mis on just selle seltskonna välja valitud ja soovitatud.

VIETNAMI RIISIPABERI RULLID / gỏi cuốn
Vaja läheb:
– Riisinuudleid
– Värskeid tiigerkrevette
– Kurki
– Lehtsalatit
– Värsket koriandrit
– Rohelist sibulat
– Tai basiilikut
Tee nii:
Keeda riisinuudlid pakendi juhendi järgi. Lõika kurgist kangid, rebi lehtsalat, koriander, roheline sibul ja tai basiilik paraja suurusega. Keeda või prae krevetid ja lõika pikuti pooleks (palju lihtsam rulli keerata). Kasta riisipaber 5 sekundiks vette ja aseta siledale pinnale. Laota riisipaberile kõigepealt lehtsalat, siis riisinuudlid ja kõik muu peale krevettide. Hakka kõike rulli keerama ja kui on jäänud veel viimane kolmandik, aseta krevetipoolikud (2-3tk) riisipaberile ning keera rull lõpuni. Nii jäävad isuäratavad krevetid ilusti näha. Juurde tee Vietnami nuoc cham kaste või serveeri lihtsalt magusa tšillikastmega.

Foto: Mathilde Kallaste

2. KULDKIHAR
Asukoht: Valuoja pst 7

Hilda Villa, mida praegu tunneme Valuoja oru kaldal asuva hubase külalistemajana, on läbinud mitu rikkalikku ajalookihti ning lisaks külaliste võõrustamisele on end tänaseks allkorrusel seadnud sisse ka idülliline juuksurisalong. Salongi ägedad perenaised seavad Kohvikuööl mairoosidest ümbritsitetud aeda õdusa kohviku, kus lisaks suvistele ampsudele saab ka juukseid sättida!
Perenaised jagavad ka ühte eriti suveküllast koogiretsepti!

RUSTICA
Vaja läheb:
Põhi
– 5 muna
– 5 spl jahu
– 5 spl suhkrut
– vaniljet
Kate
– kirsisiirupit
– 4 dl vahukoort
– soovi korral vahukoorele suhkrut
– värskeid marju
Tee nii:
– Eralda munavalged munakollasest.
– Vahusta munavalge suhkruga kõvaks vahuks ning lisa munakollased.
– Lisa ettevaatlikult jahu ja vanilje.
– Kalla segu võitatud küpsetusvormi või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile
– Küpseta 180-kraadises ahjus u 20 minutit, kuni tordipõhi on läbi küpsenud.
– Sel ajal kui kook küpseb, vahusta vahukoor ning lisa maitse järgi suhkrut.
– Kui tordipõhi valmis, võta jahtunud tordipõhi vormist välja ning immuta kirsisiirupiga.
– Kata vahukoorega ning lisa marjad.
Mmmm!
Foto: Mathilde Kallaste

3. MAGUSASÕBER
Asukoht: Väike-Kaare 3 (Meloodia poe plats)
Kärstna mõisast on üks õhinapõhine kohvik jõudnud Paalalinna Meloodia poe ette, võttes kaasa kogu aeglase elu ja ilu koos parimate magustoitude ja hetkenauditava kohvikuolemisega. Magusasõbra kõige suussulavamat hitti, mis on tulnud, et jääda, jagatakse teiegagi.
BRITA KOOK
Kogus: üks plaaditäis ehk 24-le
Vaja läheb:
Põhi
300g võid
3 dl suhkrut
6 munakollast
4 dl nisujahu
4 tl küpsetuspulbrit
2 dl piima
Beseekiht
6 munavalget
3 dl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
50 g mandlilaaste
Kreem
6 dl vahukoort
3 sl suhkrut
u 300g marju
Tee nii:
Põhja valmistamiseks
eralda munavalged ja kollased. Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa muna-suhkru segule munakollased ühekaupa ja pidevalt vahustades. Sega teises kausis jahu ning küpsetuspulber ja mõõda välja õige kogus piima. Sega vaheldumisi piim ja küpsetuspulbriga segatud jahu taigna sisse. Saadud helekollasest kleepuvast tainast määri pool ühele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning teine pool teisele plaadile. Taigna kiht võib olla üsna õhuke, see kerkib hiljem ahjus küpsedes.
Beseekihi valmistamiseks vahusta munavalged suhkru ning vaniljesuhkruga tugevaks läikivaks vahuks. Määri pool munavalge vahust ühele taigna kihile ning teine pool teisele. Raputa mõlemale peale endale meelepärane kogus mandlilaaste.
Pista mõlemad plaadid ahju 175 kraadi juurde umbes 30 minutiks, kuni beseekiht on saavutanud mõnusa kuldse jume.
Kui põhjad on veidike jahtunud, siis võib asuda kreemi valmistamise juurde. Mikserda vahukoor suhkruga tugevaks vahuks, kuid väldi ülevahustamist, muidu muutub vahukoor võiks. Eemalda jahtunud põhja küljest ettevaatlikult küpsetuspaber ning tõsta üks põhi koogialusele. Määri vahukoor ühtlase kihina koogi põhjale ning kata marjadega. Suurematest maasikatest soovitame lõigata paraja suurusega tükid. Tõsta ettevaatlikult marjade peale ka teine koogikiht ning valmis ta ongi. Kooki võib asuda nautima kohe või ka paari tunni pärast!
Foto: Mathilde Kallaste
4. UKRAINA KOHVIK

Asukoht: Valuoja pst 23

 

Eelmisel aastal Kohvikuööl väga populaarseks osutunud Ukraina kohvik sätib end tänavu Paalalinna ning ukraina köögi parimad palad ning külalislahkus ootab teid juba juuni algul Paala järve läheduses Valuoja puiesteel.

Natalia jagab aga kohvikuöölistega kuulsa mooniseemnekoogi Ukrainochka valmistamise saladusi:

UKRAINOCHKA
1. Moonikiht – vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks, lisa mooniseemned, lisa kooritud ja riivitud õunad, õli, jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur.
– 100 g mooniseemneid
– 400 g õunu
– 100 g suhkrut
– 3 muna
– 50 ml päevalilleõli
– 150 g jahu
– 1 tl küpsetuspulbrit
– 1 tl vanillisuhkrut
2. Savoyardi küpsised – aseta tihedalt küpsised ühe kihina mooniseemnetäidisele.
– 200 g Savoyardi küpsiseid
3. Kreemjas kiht – vahusta koor suhkruga paksuks vahuks, lisa kohupiim ja munad. Sega läbi ja vala küpsistele. Lisa kirsid pärast tärklisega läbisegamist.
– 500 g kohupiima
– 200 ml – vahukoort
– 50 g tärklist
– 4 muna
– 120 g suhkrut
– 200 g kompoti- või külmutatud kirsse
Küpseta 60 minutit 160 kraadi juures.
4. Šokolaadikiht – sulata vesivannil, sega ja kalla koogi peale
– 70 g tumedat šokolaadi
– 70g vahukoort
Foto: Mathilde Kallaste
5. VEGEMOT

Asukoht: Paala järve ala

 

Vegemot on Kohvikuööl (tegelikult lausa Portugali-Maroko autoreisil seikluslikkust avastades) alguse saanud autokohvik ratastel, mille taimsed gluteenivabad pannkoogid, toorleivad, grillvõikud ja toorkoogid on täitnud tänaseks aastaid inimeste kõhtusid erinevatel festivalidel ja sündmustel.

PORGANDI TOORKOOK
Vaja läheb:
Põhi
200 g kookoshelbeid
30 g kooritud kanepiseemneid
2 riivitud porgandit
10 datlit
1 tl kaneeli
0.5 tl ingverit
0.25 tl muskaatpähklit
0.5 tl soola
Kate
150 g india pähkleid (eelnevalt kuumas vees tund aega leotatud)
100 g agaavisiirupit (u 10 spl)
1 tl vaniljeekstrakti
1 sidruni mahl (maitse järgi, oleneb kui haput tahta)
100 g kookosõli (sulatatud)
0.5 tl soola
Tee nii:
1. Pane blenderisse kõik põhja jaoks vajalikud koostisosad. Blenderda ühtlaseks, kuid mitte liiga pudruks, nii et säiliks mõnus tekstuur.
2. Suru saadud mass tihedalt 18cm läbimõõduga koogivormi. Jäta sügavkülma senikauaks kui valmistad katet.
3. Pane blenderisse kõik katte jaoks vajalikud koostisosad. Blenderda senikaua kuni on saavutatud ühtlane hapukoorelaadne mass. Lisa vett kui on liialt paks.
4. Võta sügavkülmast koogivorm ning vala kate põhjale peale. Aseta külmkappi vähemalt 3 tunniks (kõige parem pooleks päevaks).

5. Kaunista riivitud porgandi/ kooritud kanepiseemnete/ kookoshelveste/ füüsalitega.

Foto: Mathilde Kallaste
6. MELÉ
Asukoht: Paala järve ala
Tänu pere pisipõnnidest motivaatoritele Meisile ja Leonile on teoks saanud Pariisist inspireeritud hõrkude küpsetiste ja heade maitsete kohvik, mille Viljandimaalt pärit perenaine üheks õhtuks ka Kohvikuööl avab.
MELÉ MÜSLI
Vaja läheb:
Kaerahelbeid
Metspähkelid
Kookoslaastusid
Vaniljesiirupit
Kuivatatud marju
Kuivatatud käsitöö küpsiseid
Tee nii:
Sega kõik koostisosad kokku ning enne röstimist nirista peale siirup. Lase ahjus 175 kraadi juures 15-20 minutit kuldpruunistuda.
Serveeri värskete marjade ja kreeka jogurtiga.
Foto: Mathilde Kallaste
7. KUUM PONTŠIK
Asukoht: Paala järve ala
Kes mäletab mullusest Kohvikuööst neid lemmikuid pontšikuid ja seda järjekorda, siis….. kõik kordub taas!
Kuuma Pontšiku peakokk Villem on Paala järve ääres üles kasvanud ning linnaosaga läbinisti tuttav. Kuigi Paalalinn on olnud pigem kenake aedlinn ja kuum suplussihtkoht, siis saab üheks ööks järve äärest ka õdus kohvikuareaal, Kuum Pontšik nende seas! Et end aga nendel kenadel ilmadel mõnusalt jahutada, on välja pandud rabarberilimonaadi retsept:
RABARBERILIMONAAD
Vaja läheb:
– rabarbereid
– suhkrut
– peotäis piparmünti
– mullivett
Tee nii:
Tükelda rabarberid ja pane suhkruga keema, maitseks lisa ka peotäis münti. Blenderda mass puruks ja lase läbi sõela. Lisa siirupile mullivett ja limonaad ongi valmis!
Koguste osas vali vastavalt maitsele, tundele ning seltskonnale!
8. VILJANDI VAADIMEES
Asukoht: Paala järve ala (ja Siller Auto parkla)
Kui Sa oled viljandlane ning veel ei ole kursis, kuidas maitsevad Rohelised Niidud, Möll, Vurle või Meestepuna, siis tasub Vaadimehega tuttavaks saada.
Hea õhtu retsepti ja võib-olla ka mõnda pruulimisnippi jagavad vaadimehed kohapeal!
9. PUNCH CLUB
Asukoht: Paala järve ala
Punch Club on auhinnatud joogitootja, mis on keskendunud seikluslike, igas kujus ja suuruses segueelsete ja -järgsete kokteilide loomisele, kus kokku on saanud teadus ning uuema aja joogitrendid. Hansapäevade sponsorina on Punch oma õndsuses kohal nii Paala järve alal kui ka Öökontserdi asupaigas.
10. HEATEGEVUSLIK PITSAKOHVIK
Asukoht: Paala järve ala
Heategevuslikus pitsakohvikus valmivad värsked käsitööpitsad, küpsetised ja alkoholivabad kokteilid, millele on raske vastu panna. Kohviku eestvedaja Kitten Help, kes on võtnud endale missiooniks aidata vastsündinud ja ema kaotanud kiisupoegasid, koosneb seltskonnast noortest, kes oma vabatahtliku toimetamisega annavad suure panuse pisinurruliste elu paremaks muutmisele. Kogu kohviku tulu läheb kiisude päästmiseks ning raviarvete tasumiseks.
RETSEPT HOIUKODUKS SAAMISEKS
Koostisosad:
1 kuni 8 kassipoega
1 kott armastust
2 klaasi kodusoojust
1 kauss krõbinaid
2 supilusikatäit mängurõõmu
0.5 kg konservi
2 purki hoolivust
ja vähemalt 3 GB vaba mälu nunnudeks piltideks
Kokkusegamine:
Sega omavahel armastus, kodusoojus ja hoolivus. Jälgi hoolikalt, et segu oleks kreemine ning tükke ei jääks. Lase segul päikeselises kohas soojeneda ning puista seejärel sisse krõbinad ja konserv. Serveeri kassipoegadele armastusega üleküllatud toidusegu kõrval mängurõõmu ning kasuta gigabaite, et armsaid pilte klõpsida.
Naudi oma aega kassipoegade seltsis ja ole nende jaoks armastav hoiukodu!
Foto: Mathilde Kallaste
11. MUST AUK
Asukoht: Looga 4
Must Auk on kooslus üle aia naabrite seltskonnast, kus laste ühismängimine on tänaseks ühendanud kaks hoovi omavahel ning samuti perekonnad koos toredate ühiskokkamiste ja koosviibimistega, kus aeg kaob justkui musta auku. Ka menüü Kohvikuööl saab olema mõnusalt maitsev ja külluslik, et võibki end lausa ära unustada – värsked ja kodused sõõrikud ning pannkoogid, kodupitsa, kiluvõikud, soolakurk ning mitmed koduaiakraamist kantud joogid on selleks õhtuks valmimas. Lastele saab õu oma atraktsioonide ja tegevustega olema tõeline lustiala. Kuna hetkel on rabarber noor, popp ja roosa, siis siit ka üks rabarberikoogi retsept:
BISKVIITKATTEGA RABARBERIKOOK
Vaja läheb:
Põhi:
200 g võid
300 g nisujahu
100 g suhkrut
1 muna
1 tl vanillisuhkrut
Vahekiht:
5-6 vart rabarberit
75-150 g suhkrut
Biskviittaigen:
6 muna
6 spl suhkrut
6 spl nisujahu
Tee nii:
Põhja valmistamiseks sega jahu ja suhkrud, lisa tükkideks lõigatud külm või, lahtiklopitud muna ja sega ühtlaseks. Pane umbes tunniks külmkappi.
Biskviidi valmistamiseks vahusta munad suhkruga heledaks tugevaks vahuks, sõelu juurde jahu ja sega rahulikult.
Rulli põhjaosa taigen plaadile ja küpseta 200-kraadises ahjus 10-15 minutit. Lisa rabarberitükid ja puista peale suhkrut. Seejärel laota peale biskviittaigen ja küpseta 180-kraadises ahjus 20-25 minutit.
Pisut jahtunud koogile puista peale tuhksuhkrut.
Foto: Mathilde Kallaste
12. LAUR JA MARU MAASIKAKOHVIK
Asukoht: Maramaa 29, müügilett Veere tänaval
Oleme Laur ja Maru, 5-6 aastased poisid. Kasvatavame viimased paar aastat vanaema aias ise maasikaid. Alustasime 50 taimest, tänaseks on peenardes ligi 400 taime. Kohvikuööl paneme püsti oma esimese maasikaleti, kus saab värskeid maasikaid, kokteili, jäätist ja muud maasikamaitselist maitsta. Lett asub meil Veere tänava ääres.
POTIS MAASIKATAIME KASVATAMISE RETSEPT
Vaja läheb:
– Üks 1-2-liitrine savist pott, millel on põhjas auk koos väikese alustaldrikuga
– Potile vastav kogus kasvumulda, mida saab poest
– Maasikataime seemneid
– Vett
Tee nii:
Niisuta pott ja pane muld sisse. Suru muld õrnalt tihedaks, kuid mitte väga kõvasti. Külva natuke rohkem kui üks seeme potti ja kata see õhukese mullakihiga. Seemned võiks jääda poole sentimeetri sügavusele. Kasta mõõdukalt veega ja hoia muld niiskena. Ära kasta liiga palju. Oota maasikate valmimist.
Foto: Mathilde Kallaste
13. VEERE SALOON
Asukoht: Veere 18
Veere Saloon asub maalilise Paala järve teisel pool kallast veere peal, kus kantrivõnked seab eriti kõrgele kantripärane kohvikumelu ja elav muusika. Toiduvalikust leiab näiteks angerjasuppi, šašlõkki, kebabi ja teisi kodutehtud kehakinnitusi.
ANGERJASUPP
– 300-400 g angerjat
– 2 sl võid
– 1 sibul
– 1porgand
– porrut, seeni
– 4-5 kartulit
– soola, pipart, tilli
– liitrijagu vett või kalaleent
– valget veini
Puhasta angerjas. Hõõru nahka soolaga, et lima eemaldada ja lõika siis 2-3 cm paksusteks tükkideks. Tõsta kõrvale.
Sulata poti põhjas või keskmisel kuumusel. Hauta või sees seened, sibul, porrulauk ja porgandit u 5 minutit. Kalla siis juurde vesi või kalaleen ja lase keema tõusta. Tõsta potti ka kartulid ja keeda veel u 5 minutit. Lisa siis potti angerjas ja keeda kümmekond minutit või kuni kartulid on pehmed ja angerjas läbi küpsenud. Maitsesta supp soola ja pipraga ning lisa natuke veini. Serveeri värske tilliga.
Fotol Veere Salooni peremehed.
Pilt: @Mathilde Kallaste
14. SÄDE
Asukoht: Kesk-Kaare 6
Retrosädet Kesk-Kaare tänavale peaks jaguma küllaga. Koduköögis valmivad retroburgerid, šašlõkk, soojad kaneelirullid, plaadikook ja teised koduküpsetised. Laval teeb ilma PS Troika ja seega tõotab tulla tõeline ajarännak kahetuhandendatesse. Siit ka üks kodune retsept:
VAARIKA-KOHUPIIMAKOOK
Vaja lähebi:
Taigen:
5 dl jahu
1 dl suhkrut
0.5 tl soola
0.5 tl söögisoodat
0.5 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
2 dl kookoshelbeid
225 g võid
Täidis:
1 kg kohupiima
250 g hapukoort
4 munauna
2.5 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
400 g vaarikaid
Tee nii:
Sega jahu, sool, sooda, küpsetuspulber, vaniljesuhkur ja kookoshelbed omavahel. Lisa või ja suhkur ning näpi purutaoliseks tainaks.
Sega kohupiim, hapukoor, munad, suhkur ja vaniljesuhkur omavahel.
Pudista 3/4 tainast koogivormi. Vala peale täidis, kata vaarikatega ning pudista peale ülejäänud tainas.
Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit.
Jahuta ja lõika ruutudeks.
Foto: Mathilde Kallaste
15. LEIUTAJATEKÜLA
Asukoht: Valuoja pst 4
Siit tuleb midagi pisikestele ja mängulistele suurtele! Kes ei tahaks olla kohvikus, kus laotub võrkkiik, saab joonistada ja meisterdada, mööda redelit ronida või hoopis nooli visata. Vahelduseks rabarberist ja maasikatest hõrgutisi süüa ning balletti vaadata. Pisut isegi lottelik, kas pole. Just sellest toredast lasteraamatust on kantud nii menüü, kohvik ise kui ka tegevused.
Jagatud retsept on pikk nagu üks rõõmu täis suvepäev, igati väärt järeleproovimist!
LEIUTAJATEKÜLA TOORJUUSTUKOOK
Vaja läheb:
Põhi:
100 g võid (laktoosivaba)
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
0,5 dl toorroosuhkrut
3-4 dl jahu (gluteenivaba)
Täidis:
2 muna
½ sidrunikoort
½ sidrunimahla
1 dl toorroosuhkrut
400 g toorjuustu (laktoosivaba)
Kate:
300 g hapukoort (laktoosivaba)
2 spl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
Tee nii:
Põhi – Kata 24 cm läbimõõduga lahti käiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga, üleliigse paberi võib ära lõigata. Aseta toasoe või koogivormi, lisa suhkur, küpsetuspulber, vanillsuhkur ja jahu. Tee kätega puru, vajadusel lisa jahu. Puru aja laiali koogivormi põhjale ja aseta vorm vähemalt 30 minutiks külmkappi. Küpseta koogipõhja 180 kraadises ahjus 5 minutit.
Täidis – Riivi kaussi peenema riiviga sidrunikoor, lisa munad, suhkur, vaniljesuhkur ja sega omavahel. Lisa sinna juurde toasoe toorjuust ja sidrunimahl, sega ühtlaseks massiks vispliga. Vala täidis koogi põhjale ja küpseta 180 kraadises ahjus 20-30 minutit, sõltuvalt ahjust. Kook peab ahjust välja võttes pisut võbisema. Lase 20 minutit jahtuda.
Kate – Sega omavahel hapukoor, suhkur ja vanillsuhkur. Vala segu jahtunud koogile ja küpseta 230 kraadises ahjus 5-7 minutit, hapukoor peab olema pisut tahenenud. Jahuta kook täielikult maha enne serveerimist, parim on jahutada üleöö või terve päeva.
Kaunista kook omaloominguliselt marjadega, puuviljadega või millegi muu värske, tsitruselise ja meeldivaga. Kõrvale võib pakkuda marjasalsat või mingit hapukat marjadest ja puuviljadest tehtud kastet, samuti sobib ka maitsev kissell.
PS! Leiutajateküla toorjuustukook on laktoosi- ja gluteenivaba.
Foto: Mathilde Kallaste
16. VIKERKAARE
Asukoht: Vikerkaare 15
Vikerkaare tänav on Paalalinna justkui hästi hoitud saladus, kuhu vaid väheste viljandlaste jalg on sattunud. Idüllilisest tibukollasest ridaelamuterivist ja metsikust loodusest ümbritsetud tänav toob õhtuks naabrid õuele, lapsed välja mängima ning linnakanad seltsi külalisi kaema. Tänaval on avatud kaks kohvikut, kus ühes on võimalik nautida veini ja tapaseid, teises aga koduseid kõikvõimalikke küpsetisi. Ühte nendest jagame ka teiega, et juba kodus järele proovida saate.
PORGANDIKOOK TOORJUUSTUGLASUURIGA
Vaja läheb:
Taigen:
2 suurt muna
170 g toorroosuhkrut
1 tl vaniljesuhkrut või -ekstrakti
100 g sulatatud võid
150 g riivitud porgandit
120 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0.5-1 tl kaneeli
muskaatpähklit
Glasuur:
100 g maitsestamata toorjuustu
50 g pehmet võid
100 g tuhksuhkrut
1 tl vaniljesuhkrut või -ekstrakti
Tee nii:
Klopi munad ja suhkur kohevaks vahuks. Lisa peenelt riivitud porgandid, sulavõi ja omavahel segatud kuivained.
Määri 20 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm võiga ja puista üle jahuga või vooderda küpsetuspaberiga. Kalla taigen vormi ning küpseta 200-kraadises ahjus 20-30 minutit. Kontrolli koogi küpsust puutikuga – kui koogi keskele torgatud puutikk enam taignaseks ei jää, on kook valmis.
Jahuta. Kummuta või libista valmis kook vaagnale.
Sega toorjuustuglasuuri ained omavahel ühtlaseks ning määri jahtunud koogile.
Foto: Mathilde Kallaste
17. PÕHJAKAARE
Asukoht: Põhja pst ja Suur-Kaare nurgapealne
Põhjakaare on nurgapealne heade sõprade kohtumispaik, kus kohtuda või lihtsalt läbi jalutada. Kaare Puhkemaja on kolinud Kohviööks kahe tänava ristmikule, kus saab erinevate hõrkude küpsetiste seltsis aeg maha võtta – toorjuustutordid, kakao-rullbiskviit pohlapüreega, rabarberikoogid, prantsusepärased pirukad ja muidugi kokteilid saavad olema kohviku lahutamatuks osaks, mille pärast kindlasti peatuda.
KAKAO-RULLBISKVIIT MAASIKATEGA
Vaja läheb:
– 5 muna
– 5 sl suhkrut
– 2 sl kakaod
– 4 sl jahu
– 1 tl küpsetuspulbrit
– maasikaid
– soovi korral tuhksuhkrut ja/või šokolaadiglasuuri
Tee nii:
Klopi munad suhkruga vahule. Sega kuivained ja lisa läbi sõela munavahule. Pane 180-kraadisesse ahju 8-10 minutiks.
Valmistada toorjuustukreem, selleks vahusta omavahel toorjuust, vahukoor ja suhkur. Tükelda maasikad ja laotada rullbiskviidile koos toorjuustukreemiga. Keera rulli. Lisa peale šokolaadiglasuur või tuhksuhkur.
Palume lauda!
Foto: Mathilde Kallaste
18. LADINA-AMEERIKA 11
Asukoht: Kesk-Kaare 11
Ladina-Ameerikas 11 on just selle piirkonna rahvusköökidest inspireeritud koht, kus võib leida Mehhikost pärit quesadillasid ja burritosid, Kuubalt päris mojitosid ning muidugi laialt levinud churrosid. Võib arvata, et just selle maja nurga peal saavad meeleolud olema soojad ja väidetavalt on just Ladina-Ameerika rahvas maailma üks rõõmsate rahvaste seas – ehk on see just toidust? Praegusele ajale jahutavat joogiretsepti saate järele proovida juba praegu!
ALKOHVOLIVABA MOJITO
Vaja läheb:
– 4 sektorit laimi
– peotäis piparmünti
– 4 cl suhkrusiirupit või 1,5 teelusikat suhkrut
– Pikenduseks mullvett
– Jääd
Tee nii:
Lisa klaasi münt, laim ja suhkrusiirup ja hõõru omavahel läbi, pikenda mulliveega ja sega jook korralikult läbi. Naudi! 🙂
19. REBASEURG
Asukoht: Põhja pst 31
Hilja Rebane on 96-aastane energiline proua, kes Põhja puiestee 31 aadressile rajas abikaasa Tõnisega maja ning on selles elanud aastast 1963. Oma vitaalsusega annab Hilja eeskuju kõigile. Paala järve äärsed kepikõndijad teavad teda nägupidi kindlasti, sest kui ilm lubab, läheb Hilja ringile.
Majas on hea toit ja jook alati au sees olnud. Kuigi mitmed ajaloolised majaelanikud on pesast välja lennanud, siis Hilja armastusega tehtud road on ka pereliikmete kodustele toidulaudadele ja tegemistesse edasi kandunud. Kui midagi teha, siis ikka ise, tervislikult ja hea kvaliteediga toorainest. Nii on ta oma järeltulijaid õpetanud ja sellest põhimõttest sai tuule tiibadesse ka tütretütre Karulaane Maitsekoda nimeline ettevõtmine. Kohvikuööl on esindatud nii Hilja kui teiste pereliikmete firmaroad, mis perenaine ise välja valinud.
Kui oled igatsenud ühte pika laua pidu, siis tasub just siia kohale jalutada. Miks pika laua pidu? Pererahvas nendib, et kui oled juba 90+, siis tuleks iga aastat tähistada suure pidustusega, et kõik saaksid Rebaseurgu tulla maitseid nautima ning Hiljale tere ütlema.
KRINGEL PÄHKLIKREEMIGA
Vaja läheb:
Taigen
500 g nisujahu
1 muna
7 g kuivpärmi
65 g suhkrut
100 g toasooja võid
150 ml piima
0,5 tl soola
Täidis
230 g šokolaadi-pähklikreemi
määrimiseks muna
Tee nii:
Lahusta kuivpärm soojas piimas ja sega kuivainete hulka. Lisa või ja sega tainas siidiseks. Lase taignal kerkida kahekordseks, rulli ristkülikukujuliseks ja määri peale toasoe pähklikreem. Keera taigen rulli ja jaota see terava noaga pikkupidi kas kaheks või kolmeks võrdseks ribaks. Põimi taignaribad kokku ning keera ringiks või kringliks. Lase kerkida ja määri munaga. Küpseta 200 kraadi juures u 20-30 minutit. Kontrolli tikuga, et oleks küps ja ongi valmis!
Foto: Mathilde Kallaste
20. DORTI JA LILLI
Asukoht: Tammela 5
Dorti ja Lilli on aastaid tagasi Kondase keskuses Kohvikuööl alguse saanud ettevõtmine, kus omavahel on kohtunud lille- ja toiduhaldjas. Lisaks romantilisele õhustikule ja lilleilule on menüüs oodata koduseid ja värskeid küpsetisi ja toite, mida hästi peidetud Tammela tänava tagahoovis maitsta saab.
HÕRK LILLAKAPSASALAT SUITSUKANAGA
Vaja läheb:
* värsket lillkapsast
* marineeritud seeni (soovitavalt šampinjonid)
* suitsukana
* ananassitükke omas mahlas
* soovi korral maisi, paprikat, porrtu
* maitse järgi majoneesi
Tee nii:
Tükelda koostisosad ja sega majoneesiga kokku ning voilaa – lihtne, kiire ja maitsev salatike ongi valmis. Iga toiduportsjoni saab erilisemaks ja omanäolisemaks muuta sellega, kui serveerida salatit Üllale ja Helenale omaselt kas jalaga kokteiliklaasist või madalas moosipurgikeses, kaunistada pähklite, seemnete, leivakrõbuskite või aiast leitud lilleõitega, peaasi, et oled loominguline, sest teadagi lihtsuses peitub võlu ja (maitse)ilu loob iga toidutegija oma õrna puudutusega ise.
Foto: Mathilde Kallaste
21. LILLE BURGERIPEATUS
Asukoht: Põhja pst 7
Peatus! Igal juhul väärib jalutuskäik siin ühte pausi, kus burgerisõbrad kohtuda saavad. Burgerid teeb eriti maitsvaks kohalik veiseliha, mis pärineb pere endi Soomaal kasvatatud veistest. Ära pole unustatud ka magusasõpru, kellele pakutakse šokolaadi ganache-i, kirjut koera ja kaneelirulle. Janu kustutamiseks saab majajooki ja vaarika-passioni alkoholivaba mojitot.
MAHE VEISEBURGER
Vaja läheb:
– Burgerikuklit
– Veisehakkliha
– Cheddari juustu
– Marineeritud kurki
– Tomatit
– Jääsalatit
– Majoneesi
– Tšillit või sinepit
– soola, pipart
Tee nii:
Vormi veisehakklihast pallikesed ning aseta umbes 10 minutiks külmkappi, siis ei lagune pihv praadimisel laiali.
Kastmeks sega kokku sinep ja majonees või vürtsi armastajatele majonees ja tšillipasta.
Enne veisepihvi grillimist valmista ette ülejäänud komponendid: tükelda tomat, marineeritud kurk ja rebi mõnus jääsalati leht. Pane valmis ka kuklid ja juust.
Grilli kuumus peaks olema pigem kõrge, suru veisepihvi pall lapikuks ja grilli mõlemalt poolt 5 minutit. Grillimise ajal maitsesta soola ja pipraga. Aseta grillile veidi hiljem ka kukkel ja pihvile juust umbes 2 minutit enne seda kui kavatsed liha grillilt ära võtta.
Ja nüüd ongi aeg burger kokku laduda: määri kuklitele kaste, aseta peale veisepihv ning lao peale tomat, kurk ja frillise leht.
Ongi valmis!
Foto: Mathilde Kallaste
22. MAGUSAD HETKED
Asukoht: Põhja pst 2b
Magusad Hetked on tänaseks Viljandi nooblimate restoranide ja kohvikute magusaletid vallutanud kondiiter, kes alustas oma tegemist just siinsamas, Põhja puiestee koduköögis. Magus läks aga nagu soe sai ja peatselt jäi ka kodune ruum väikeseks. Kohvikuööl on meil taas võimalus kohtuda õues, kus letti lüüakse 30 erinevat(!!!!) maiust (sh koogid, tordid, makroonid, rullbiskviidid, pulgakoogid, krõbekattega tuuletaskud, käsitöökohukesed jne). Ning et magusast üleküllust poleks ja suu soolaseks ka saaks, siis on lisaks lahtised pirukad ja kolme erineva täidisevalikuga krõbedat ja samas õhulist focacciat. Maias Paalalinn, kas pole?!
BESEERULL VAARIKATEGA
Vaja läheb:
– 7 munavalget
– 250g suhkrut
– näpuotsatäis soola
– peotäis mandlilaaste
– 300g vahukoort
– 200g toorjuustu
– 80g suhkrut
– 300g vaarikaid (külmutatud)
– soovi korral tuhksuhkrut
Tee nii:
1. Vahusta munavalge koos soolaga, kuniks vaht muutub tugevamaks, vahusta edasi ja lisa kolmes osas 250 grammi suhkrut.
2. Soojenda ahi 170 kraadini ja aja kõpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile munavalgevahu segu ja raputa ühtlaselt peale mandlilaastud.
3. Küpseta 25 minutit, libista beseepõhi lauale, aseta peale puhas küpsetuspaber ja keera ümber, eemalda põhja küljest küpsetuspaber ettevaatlikult.
4. Vahusta toorjuust, vahukoor ja 80 grammi suhkrut tugevaks kreemiks.
5. Aja ühtlaselt beseepõhjale laiali, lisa vaarikad ja keera küpsetuspaberi abil rulli.
6. Lase külmikus seista vähemalt 1h ja raputa üle tuhksuhkruga ja naudi.
Nipp! Võid jätta väikese osa täidist alles ja pritsida enda soovi järgi rullile ning lisada kaunistuseks marju.
Foto: Mathilde Kallaste
23. KODUGURMEE
Asukoht: Kolde 18
Kodugurmee on koht, kus tehakse toitu nii, et kohe on! Hobikokast perenaise käe all valmib rikkalik menüü, millest leiab kehakinnitust iga kohvikuööline.
Bruschettad BBQ rebitud lihaga, tomati-küüslaugu-basiilikuga, nõgesesupp, hakklihasupp, foccacciad, porgandikook, maasika-toorkook, toorjuustukook, pannkoogid, kohupiimavaht, kodused joogid – sellise hõrgu nimekirjaga võiks vabalt lauda pikemaks perioodiks suverestorani avada!
Aga ka kodudes saab veidi itaalia hõngu luua, selleks ka jagatud retsept!
ÜLEÖÖ FOCCACCIA
Vaja läheb:
300g vett
12g oliiviõli
7g soola
3g kuivpärmi
400g väga head nisujahu
Tee nii:
Focaccia valmistamine on imelihtne. Alusta retsepti tavaliselt õhtul, kui soovid järgmiseks päevaks mõnusat saia.
Esmalt sega kõik koostisosad just selles järjekorras mis antud, tulemuseks saad kleepuva taigna. Jäta see rätiku alla kaheks tunniks kapile seisma. Järgmiseks aseta sama kauss koos rätikuga terveks ööks külmkappi, kus ta saab aeglaselt kerkida. Järgmise päeva hommikul, lõunal või õhtul võta taigen kapist välja ja vii üle küpsetusplaadile, mis on kaetud küpsetuspaberi ja oliiviõliga. Kasuta sellist küpsetusnõud mis kodus olemas, ka malmpott toimib. Vormi tainas õrnalt vormi, kasuta selleks kätel oliiviõli. Nüüd lase taignal jälle rätikuga kaetult kaks tundi kapil seista. Kui oled valmis küpsetama, kuumuta ahi 200 kraadini ja vahetult enne ahju panemist nirista oliiviõliga ja tee näppudega sisse augukesed millest omakorda peaksid tõusma mullid. Võid lisada veel peale soolahelbeid, pestot, oliive, tomateid jne. Küpseta ahjus 25 minutit. Eriti krõbeda versiooni saavutamiseks kasuta grillrežiimi. Ahjust välja võttes tõsta foccaaccia kohe küpsetuspaberiga vormist välja jahtuma. Sai peaks olema seest pehme ja pealt krõbe, siis ongi söömiseks valmis!
24. SUVEÖÖ ÕPPEKÖÖK
Asukoht: Paalalinna kool
Suveöö Õppekööki jõuavad Paalalinna kooli õpetajate aiamaasaadused ja metsakorjed, mis omakorda küpsetatakse ja keedetakse kokku kaasaegses võtmes nostalgilisteks toitudeks. Road kannavad lõbusaid endiste ja praeguste õpetajate- või õppeainete nimesid. Muusikat valib DJ Liisi Kirss, mängida saab lauatennist ja lauajalgpalli ning mürgeldada mänguväljakul.
ÕPS ehk ÕPPEKÖÖGI POTISAI
Vaja läheb:
200g nisupüüli
100 g peent nisujahu
200 g speltapüülijahu
450g käesooja vett
0,25 tl kuivpärmi või pool tassi varasema saiateo juuretist
Himaalaja roosat soola
Veidi rapsiõli või oliivõli
Tee nii:
Sega suuremas taignakausis jahud, kuivpärm ja sool. Lisa käesoe vesi ja sega lusikaga ühtlaseks. Kata kauss puhta rätiku või kerge kaanega. Jäta taigen 8-12 tunniks toatemperatuurile seisma.
Umbes 2 tundi enne küpsetamist suru tainas käega alla. Lase uuesti kerkida ca 2 tundi. Enne küpsetamist kuumuta ahi 230 kraadini, pane ahju soojenema ka malmist ahjupott. Kui ahi ja pott on kuumad, võta pott ahjust välja ning kalla poti põhja 1-2 supilusikatäit õli. Kummuta taigen kuuma potti, piserda
peale samuti veidi õli. Kata malmpott kaanega ja küpseta 30 minutit kaane all 230-kraadises ahjus. Siis eemalda potilt kaas ja küpseta veel 15 minutit, kuni potisai on pealt kuldpruun ja koputades kumiseb. Võta ahjust välja ja lase 20-30 minutit jahtuda malmpotis. ​
KARULAUGUKREEM
Vaja läheb:
100-150 g toasooja võid
200 g toorjuustu
2-3 tl karulaugupestot
soola
Tee nii:
Sega või ja toorjuust omavahel ühtlaseks kreemiks ning lisa maitse
järgi karulaugupestot ja soola. Määri kreemi õppeköögi potisaiale.
Mõnusat maitseelamust!
Foto: Mathilde Kallaste
25. PISTA PINTSLISSE
Asukoht: Loode 10
Kortermaja esine plats, kuhu kohvik laotub, on olnud eelnevalt kohviku perenaise Rebecca lapsepõlve mängumaaks. Praegune mängumaa on olnud paljuski hoopis köök – oma sünnipäevatraditsiooniks on Rebeccal saanud külaliste kostitamine kolmekäigulise piduõhtusöögiga. Kohvikuööl saab menüü olema aga reisidest inspireeritud – oodata on ampse kaugemate maade köökidest, täidetud arepasid, bruchettasid ning kokteile ja sooje jooke sinna juurde.
BRUSCHETTAD RÖSTITUD
VIINAMARJADE, BRIE JUUSTU, MEE
JA KREEKAPÄHKLITEGA
Vaja läheb:
Ciabattat
Punaseid viinamarju
Vedelat mett
Kreeka pähkleid
Rosmariini
Oliiviõli ja meresoola
Tee nii:
Rösti 200-kraadises ahjus viinamarjad oliiviõli
ja meresoolaga 15 minutit. Pintselda ciabattaviilud oliiviõliga kokku ja lisa viil brie juustu. Lükka
saiad 200-kraadisesse ahju 5-7 minutiks, kuni juust on sulanud. Pane röstitud viinamarjad saia peale, lisa hakitud kreekapähklid ja soovi korral rosmariin. Ja nirista sai mõnuga meega üle.
Foto: Mathilde Kallaste
26. SUUR M
Asukoht: Siller Auto parkla, Suur-Kaare 69
Suur M otsene eelkäija on “Una Birra Grande” mis avas uksed üheks päevaks Kohvikuööl kahe aasta eest Kantrekülas. Siis oldi kolme leibkonnaga inimesi toitlustamas oma koduhoovis Itaalia tänaval. Sealt edasi hakkas Myrakas asjatama teravate sriracha kastmetega ning lõi kaubamärgi “Suur M”. Eelmisel Kohvikuööl oldi oma tänavatoiduga kohal Uueveskil ning sel aastal võetakse ette Paalalinn. Kõik asjaosalised on selle Viljandi linna elanikud ning tulihingelised fännid ning vuravad ratastel sinna, kus Kohvikuöö kutset kuulda on.
IGAÜHE GRILLMARINAAD
Vaja läheb:
Neli-viis küüslauguküünt
Paar-kolm sibulat
Mõned värsked maasikad
Väike soru srirachat “”Suur M”” või “”Kuldne M””
Suurema lusikaga teravat sinepit
Väiksema lusikaga viie pipra segu
Maitse järgi soola või sojakastet
Tunde järgi demerara suhkrut
Väike tirts valge veini äädikat
Punnsuutäis oliiviõli
Tee nii:
Vala kõik kokku, lase saumikseriga ühtlaseks massiks ja vala selle peale, mida marineerida tahad. Ülejäänu teeb ära aeg ja kuumad söed. Ahjaa! Õige grillija määrab marinaadi koostisainete kogused ise proovides ja mekutades. Kena katsetamist!
27. TUULETASKU
Asukoht: Siller Auto parkla, Suur-Kaare 69
Kas Sa teadsid, et Viljandis on koht, kus on valmistatud pea 10 000 tuuletaskut? Just seetõttu ka säärane nimi öisel kohvikul. Eelmisel aastal müüdi läbi kõik tuuletaskud Uueveskil ja tänavu oleme kutsunud magusavalmistajad Paalalinna, et nii õhtul kui ka öökontserdi ajal hõrgutisi pidutsemise vahele ampsata.
Pildil rabarberilimonaadi retsept, mida praegusel ajal kodudes järele valmistada saate!
Foto: Mathilde Kallaste

Pildigalerii

Viljandi Hansapäevad 2023 tänab külastajaid, suurepärast meeskonda ja tublisid toetajaid.